Beeld ‘Meisje met twee herten’ onherstelbaar beschadigd?

In september 2023 is tijdens werkzaamheden in het Gerrit van der Veen College te Amsterdam, waar het beeld ‘Meisje met twee herten’ in het trappenhuis staat, zwaar beschadigd. Na het gereedkomen van de werkzaamheden is het bij het terugplaatsen van het beeld in het trappenhuis afschuwelijk misgegaan. Nadat het loodzware voetstuk uit de hefrollers schoot, brak het beeld in tientallen brokstukken uit elkaar.

Beeldhouwen tot zijn dood

Dankzij ons contact met journalist Wichard Maassen van het AD stond er woensdag 23 november een pagina-groot artikel over ‘leven en werk van Pieter Starreveld’ in het AD.
‘Beeldhouwen tot zijn dood’ is de treffende titel van dit uitvoerig geschreven stuk, waarin...

Boek verschenen, tentoonstelling geopend

Vrijdag 11 november 2022 was een memorabele dag. Het boek waar zo lang aan is gewerkt was van de drukkerij gekomen en het werd gepresenteerd bij het openen van de tentoonstelling in het Kabinet van Museum Beelden aan Zee. 

Twee artikelen over Pieter Starreveld in Hilversums Historisch Tijdschrift

Bij de verplaatsing van het beeld ‘Vrouw met herten en sperwer’ (1942) van Pieter Starreveld, van het PTI-gebouw (Philips) aan de Anton Philipsweg naar tennisvereniging HLTC ‘Hoogerheide’ aan de Ceintuurbaan te Hilversum in april 2016, hadden wij als bestuursleden van de Stichting al kennis gemaakt met een enthousiaste Bertus Wiggerts. 

Schenking plaquette ‘H.M. Koningin Juliana’ (1951)

​​

Met enige regelmaat ervaart de Stichting dat onze website goed functioneert. Zo kregen wij in november vorig jaar (2020) het volgende bericht: 
Bij het verhuizen van een vriend naar een kleiner appartement kon de grote bronzen plaquette met het portret van Juliana niet mee. Er is geen ruimte in hun nieuwe kleinere woning. Hij heeft mij, als verzamelaar van penningen, gevraagd uit te zoeken wie de beeldhouwer is, waarvoor het gemaakt is en eventueel een belangstellende te vinden.

Starreveld en zijn 22 oorlogsmonumenten

Bevrijdingsmonument van Pieter Starreveld aan de Tweede Binnenvestinggracht in Leiden

In de meidagen waarin 75 jaar bevrijding werd herdacht, was er ook weer wat meer aandacht voor oorlogsmonumenten. We zijn verheugd dat Wim Pijbes in de NRC van 2 mei 2020 de meest gevierde makers van oorlogsmonumenten noemt en daarbij als eerste de de naam van Pieter Starreveld vermeldt.

Vermoedelijk jeugdwerk van Pieter Starreveld gevonden

In juni kreeg de Stichting een verrassend en interessant bericht van de heer S. van Aelst dat hij in het bezit is van ‘een basalten meisjeskop’ van Pieter Starreveld.

 

Zijn vader, C. van Aelst, van 1956 tot en met 1985 hoofd van de plantsoenendienst te Amersfoort, had veel contact met Starreveld.;

Beeld ‘Het Verzekeringswezen’ opnieuw verplaatst!

Staatsbosbeheer heeft zich als eigenaar van het beeld ‘Het Verzekeringswezen’ opnieuw ingespannen bij het vinden van een plek voor dit verweesde beeld.

Pieter's aantekeningen bij Grafmonument in Barneveld

In Barneveld staat op de begraafplaats 'De Plantage' een grafmonument van de hand van Pieter Starreveld. Het monument is in april 1941 gemaakt voor het dubbelgraf van twee pelotonscommandanten, Simon Thomas en Pieter Rink, die op 12 mei 1940 zijn gesneuveld. Opdrachtgevers waren familieleden van beide huzaren.

Verplaatsing beeld 'Het Verzekeringswezen'

Maandag 28 januari 2019 werd het beeld uit de tuin van landgoed Oranjewoud, naar de tuin van de Werkschuur van Staatsbosbeheer in Jubbega (Fr) verplaatst

Het beeld ‘het Verzekeringswezen’ stond vanaf 1953 hoog op gevel van de Frieslandbank aan de Grote Markt te Groningen. Na de sloop van dit pand in 2012 is het overgegaan naar FB Oranjewoud, voorheen ‘Stichting Fryslân Boppe’ gevestigd in Oranjewoud Heerenveen (Fr). Daar stond het beeld op de grond in de tuin van Huize Oranjewoud.

Gevelbeeld 'Het Verzekeringswezen' geschonken aan Staatsbosbeheer

In 1957 ontwierp Pieter Starreveld voor een verzekeringsbank op de Grote Markt in Groningen een fries met 13 reliëfs en een gevelbeeld 'Het Verzekeringswezen'. 

3-D print van bronzen beeld Starreveld

In 1957 maakte Pieter Starreveld voor een oorlogsmonument in het Noorderplantsoen aan het Kiekpad in Leiden een bronzen beeld in de vorm van een vrouw met een bloesemtak.
De omgeving van het Oorlogsmonument was vanaf 2015 veranderd in een bouwplaats, vanwege de bouw van een parkeergarage op de Lammermarkt.

Beeld van Pieter Starreveld teruggevonden

In de oeuvrecatalogus staat dit portret vermeld als Wendela ter Horst 1943, esdoornhout unicum, verblijfplaats onbekend. We waren dan ook verrast toen we na het recente overlijden van Wendela het bericht kregen dat het beeldje in Duitsland was opgedoken.

Herplaatsing en onthulling twee beelden van Pieter Starreveld

Op vrijdag 25 november zijn onder ideale omstandigheden, zonnig maar koud, twee beelden van Pieter Starreveld, ‘Jeugd, Vrede, Bescherming, Levenskracht’ (1959) en ‘De Baadster’ (1959) , herplaatst en onthuld in Beeldentuin Park Randenbroek Amersfoort.

Uitnodiging Onthulling beelden in Park Randenbroek

Op 25 november 2016 om 16 uur zullen in Park Randenbroek te Amersfoort twee bronzen beelden van Pieter Starreveld worden onthuld door de wethouder van Cultuur en Evenementenbeleid en Sybrand Starreveld, de jongste zoon van de beeldhouwer. 

'Vrouw met sperwer en twee hertjes' onthuld

Afgelopen zondag 3 april 2016 was het dan zover. Het stenen beeld ooit cadeau gedaan aan de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) door Philips en aanverwante bedrijven staat weer op haar oude plek in het voormalig recreatiepark van de NSF.

Voorbereidingen verplaatsing beelden in Hilversum

Op dinsdag 31 maart zijn drie leden van de Stichting Pieter Starreveld Beeldhouwer het stenen beeld ´Vrouw met sperwer en twee herten´ van Pieter Starreveld op de huidige locatie in Hilversum gaan bekijken met de bedoeling de mogelijkheden voor verplaatsing te onderzoeken.

Intarsiapanelen van Pieter Starreveld gefotografeerd

Maandag 20 oktober, 2014 bezochten Sjoerd Hekking en Henk van der Lee, bestuursleden van de Pieter Starreveld Stichting SpoorParade Amersfoort om twee intarsiapanelen van de hand van Pieter Starreveld in het directie-inspectierijtuig NS-20, ook wel ‘de kameel’ genoemd, te bekijken en te fotograferen.

Airborne monument in Oosterbeek bezocht

Zaterdag 20 september 2014 werd de Slag om Arnhem op veel plaatsen herdacht. Samen met een soldaat van de Nederlandse Krijgsmacht, Kenny Ras, bezocht Sjoerd Hekking van de Stichting Pieter Starreveld Beeldhouwer het door Pieter Starreveld ontworpen Airborne Monument in Oosterbeek.

'Jongeling met vogel en lam' gefotografeerd

De stichting werd door Gerard Overeem en Elout Starreveld getipt. We zijn op bezoek gegaan bij de eigenaar in Leiden en hebben het beeldje gefotografeerd. Het is een vroeg werk uit 1936: ‘jongeling met vogel en lam’ gesneden uit esdoornhout (ahorn).

Beeld 'Sport en Spel' onthuld

HILVERSUM - Maar liefst drie wethouders (waarvan twee oud-leerlingen) en burgemeester Pieter Broertjes waren dinsdagmiddag op het Gemeentelijk Gymnasium voor de officiële onthulling van het beeld 'Sport en Spel' van kunstenaar Pieter Starreveld.

Veiling schilderij 'Lente' van Pieter Starreveld

Aanstaande zondag 18 mei (2014)  wordt van Pieter Starreveld bij Veilinghuis Peerdeman te Utrecht het schilderij ‘Lente’ uit 1938, kavelnummer 31, geveild.

Pieter Starreveld in boek 'Palet van de 20e eeuw'

Op pagina’s 106 & 107 wordt aandacht besteed aan Pieter Starreveld, tot 1989 actief als beeldhouwer met eigen bronsgieterij, in Park Randenbroek te Amersfoort.

Deel deze pagina