Pelikaan - detail

Pelikaan - grove chamotte-klei, crème-kleurig, hoogte: 30 cm, Pieter Starreveld

De pelikaan op het graf van de heer Mosterd

Pelikaan

1 juli 2014

De ontdekking van een tot nu toe onbekend beeld van Pieter Starreveld
De ‘Pelikaan’ is een beeld dat Pieter Starreveld in 1963 maakte in opdracht van het personeel van de Amersfoortse Brood Fabriek (ABF) en werd de heer en mevrouw Mosterd aangeboden ter gelegenheid van  hun 40-jarig zakenjubileum.

De ‘Pelikaan’ is gemaakt van grove, crème-kleurige, chamotte klei. Dat maakt het beeld bijzonder, omdat het hier een unicum betreft. Het is gemaakt in de zgn. ‘klei-periode’, 1960-1963, waarin Starreveld meer beelden in (grove) chamotte klei heeft uitgevoerd.

Op 24 oktober vierden de heer en mevrouw Mosterd hun jubileum en kregen zij van het personeel de ‘Pelikaan’ aangeboden om het een mooie plaats in de tuin te geven. Het lot zou anders beslissen. Twee maanden later overleed de heer A. Mosterd  (16 december) en werd besloten de pelikaan op het graf van de heer Mosterd te plaatsen. Waar het nu (2014) nog altijd staat.

Uit: Amersfoorts Dagblad

Donderdag 24 oktober 1963

Veertig jaar “Smulhuis”

Echtpaar Mosterd kreeg overstelpend veel hulde. Personeel bood ’n pelikaan aan

Dat de namen “Smulhuis”, A.B.F. en niet te vergeten Mosterd in onze stad in de afgelopen jaren een bekende en bovendien zeer goede klank hebben gekregen, is gistermiddag overduidelijk gebleken in “Monopole”, waar de heer en mevrouw Mosterd recipieerden in verband met hun 40-jarig zakenjubileum. In grote stijl, hoewel aanvankelijk zeer bescheiden opgezet en na veel aarzeling van de kant van de jubilarissen, is het feit herdacht, dat het echtpaar 40 jaar geleden in Amersfoort startte met de bakkerij “Het Smulhuis” aan de Soesterweg. Het aantal bezoekers op de receptie was enorm (in de receptie-boeken naderde men reeds het aantal van 300 handtekeningen), de geschenken waren overstelpend en het aantal bloemstukken was niet te tellen. Bijzonder aardig was ook, dat zowel oud-burgemeester H.Molendijk als de huidige burgervader, mr. Joh. De Widt, het echtpaar kwamen complimenteren.

(……………)

Kunstzinnig geschenk

De heer J. Matthijssen, één van de oudste medewerkers, was de eer te beurt gevallen het cadeau van het personeel aan te bieden. Het was een kunstzinnig geschenk, nl. een pelikaan, vervaardigd door de Amersfoortse beeldhouwer Pieter Starreveld. Het beeldhouwwerk zal een plaats kunnen krijgen in de tuin bij de woning van de familie Mosterd, het zal een blijvend aandenken zijn aan die onvergetelijke dag. (………..)

 

Bekijk alle werken die zijn gevonden  >>

Deel deze pagina