Glas: ramen en schalen

Vooral tijdens de oorlogsperiode (1940-1945) is Pieter Starreveld actief op het gebied van de glaskunst. Vanaf 1940 staat hij op de loonlijst als werknemer bij de Firma Van Tetterode.

Via Tetterode Glas krijgt hij regelmatig opdracht ontwerpen voor diverse glas-in-lood-ramen te maken. Zelf neemt hij het initiatief tot het ontwerpen en decoreren van een aantal glazen schalen. De motieven, ontleend aan de dierenwereld, zoals vissen, vogels, dolfijnen en paarden, worden in het glas geslepen of gegraveerd of in glas-emaille in kleur uitgevoerd.

Klik op de foto's voor toelichting op de werken.

Grote experimentele opdrachten

De naoorlogse periode, tot 1956, wordt gekenmerkt door de grote glasopdrachten, waarbij veelal moest worden geëxperimenteerd. Het betrof altijd unieke glasopdrachten, zoals bijvoorbeeld ‘de glazen klok’ voor Philips, of de grote glazen ramen voor het Scheepvaarthuis te Amsterdam. Ramen van elk 2 x 3 meter en 2½ centimeter dik glas waaruit de voorstellingen naar ontwerp van Pieter Starreveld door de graveurs en glasslijpers van Van Tetterode werden uitgeslepen.


 

Klik voor het overzicht met alle werken >>

Deel deze pagina