Kunstboeken

Gedurende de oorlog (1940-1945) heeft Pieter Starreveld vier boeken gemaakt en/of geïllustreerd.

De Dierenriem

Lou Lichtveld (pseudoniem: Albert Helman) schreef twaalf verhaaltjes over de Dierenriem die hij samen 'De Dierenriem' noemde. Voor dit boek heeft Pieter Starreveld dertien linoleumsnedes gemaakt: één van het heelal en twaalf voor de dierenriemtekens. 

Een Naamloos Strijder

 'Een naamloos Strijder', een gedicht geschreven door Maurits Mok onder de schuilnaam Hector Mantinga werd voltooid in 1944. Pieter's tekeningen waren gewijd aan een gefusilleerde. Hij noemde ze in zijn aantekeningen "Voor 't Peloton" en vroeg Mok om een begeleidende tekst. De tekeningen, uitgewerkt als pentekeningen werden van linoleumsnedes in lijndruk gedrukt,  in een oplage van 100 exemplaren waarvan 25 door Pieter met de hand in aquarel zijn ingekleurd. 

Klik op de foto's voor toelichting op de werken.

 

Sebastiaan

Deze opmerkelijke publicatie met twee veelkleurige linosneden werd in moeilijke omstandigheden geproduceerd tijdens de Duitse bezetting. De tekst is niet gezet, maar getekend. De publicatie bestaat uit twee gekleurde platen, vouwblad (rijmprent) met gedicht en grafiek, linoleumsnedes.

Helena’s Inkeer

Het derde boek is 'Helena’s Inkeer', een gedicht van A. Roland Holst. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) schreef Roland Holst het begin van 'Helena’s Inkeer'; de voltooiïng van dit gedicht ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1943. Pieter maakte een zestal pentekeningen bij de door Dick Dooijes gecalligrafeerde tekst en gaf het aan zijn vrouw als kerstgeschenk in 1944. Van dit boek zijn geen afbeeldingen beschikbaar.

In Memoriam Du Perron en Ter Braak

Een uniek boek voor een gedicht van de schrijver A. Roland Holst. Het gedicht werd  in mei 1941 door Pieter Starreveld gecalligrafeerd en van pentekeningen voorzien. Van dit boek zijn geen afbeeldingen beschikbaar.Klik voor het overzicht met alle werken >>

Deel deze pagina